Postoje realne mogućnosti za uspostavljanje saradnje između opštine Negotin i Alžira, kao i mogućnosti za bratimljenje Negotina, sa nekim od alžirskih gradova slične strukture, ali obe strane moraju raditi na povezivanju, čulo se juče na prijemu, koji je povodom boravka ambasadora Narodne demokratske republike Alžir u Srbiji, Abelhamida Šebšuba u Negotinu priredio predsednik Privremenog organa opštine Negotin, Vladimir Veličković.

Foto: www.negotin.rs

Posebno smo razgovarali o mogućnostima saradnje i čuli da je ova, nama bratska zemlja, veoma otvorena za svaki vid saradnje i da njegova ekselencija, kao predstavnik svoje zemlje u Srbiji, može da pomogne u povezivanju naših privrednika sa privrednicima iz Alžira. Veoma je i zanimljiva ideja o bratimljenju naše opštine sa nekom od opština iz Alžira i ovu mogućnost ćemo sigurno razmotriti u narednom periodu i nadam se da ćemo uspeti da to i ostvarimo.“, izjavio je Vladimir Veličković, predsednik Privremenog organa opštine Negotin     

Vi imate jedno veliko iskustvo u vinogradarstvu i poljopriredi od koga Alžir može imati koristi. Takođe imate i turističke potencijale koji bi mogli da privuku značajan broj turista iz Alžira i zbog toga pozivam privrednike iz Negotinske Krajine da prikažu svoje potencijale i predlože mogućnosti saradnje, kako bi Alžirski privrednici mogli da bolje upoznaju ovaj region i da prilikom njihovog povezivanja napravimo kopču moguće saradnje. Preko vašeg predsednika  uputio sam i poziv vašim privrednicima da dođu u našu ambasadu i tom prilikom analiziramo mogućnosti za saradanju.“, istakao je Abelhamid Šebšub, ambasadar Alžira prilikom posete Negotinu. 

Foto: www.negotin.rs

Ambasador Alžira u Srbiji, otvorio je zajedno sa predsednikom Privremenog organa opštine Negotin i izložbu „Srpsko vojno groblje Deli Ibrahim“ u galeriji Mokranjčeve kuće i tom prilikom govorio o dubokoj istorijskoj povezanosti srpskog i alžirskog naroda. 

Cilj ove izložbe je da se pokaže mladima da je bilo muškaraca i žena, koji su se borili za slobodu i jednog i drugog naroda i koji počivaju i u jednoj i drugoj zemlji i tako prolivena krv, alžirskih i srpskih vojnika se na neki način pomešala i odatle možda počinju i te jako bliske veze između naša dva naroda. Kao što znate, srpski narod je dao i veliki doprinos alžirskom narodu tokom njegove borbe za nacionalno oslobođenje. U toj borbi je aktivni učesnik bio i fotograf Stevan Labudović, čije fotografije danas imamo priliku da gledamo, a koji se borio sa alžirskom vojskom. Treba odati duboko priznanje tom čoveku, bilo da je reč o srpskom groblju u Alžiru ili o fotografijama koje je on snimao tokom rata u Alžiru, koje su svedočanstvo o tom dubokom prijateljstvu.“   

Foto: www.negotin.rs

Vladimir Veličković predsednik Privremenog organa opštine Negotin, otvarajući izložbu, izrazio je između ostalog zahvalnost alžirskom narodu koji brinu o ovom spomen obeležju na srpske vojnike. 

Naša obaveza je da čuvamo sećanje na sve žrtve ratova i da ne dozvolimo da izblede s vremenom. Ova izložba nas podseća na 324 srpska i jednog ruskog vojnika, koji nisu uspeli da se izleče u francuskim bolnicama u Alžiru, pa su nakon smrti sahranjeni na tlu ove bratske zemlje. Koristim ovu priliku da zahvalim građanima Alžira, što su svih ovih godina brinuli o grobovima srpskih vojnika i spomen obeležju koje čuva uspomenu na njih i čini neraskidivu vezu između alžirskog i srpskog naroda.

Foto: www.negotin.rs

Izložba koju su inicirali Društvo prijatelja Alžira i Muzej Krajine biće otvorena za posetioce nekoliko nedelja. 

Foto: www.negotin.rs

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin.

Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar

Molimo Vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija portala EAST SIDE zadržava pravo da - ukoliko ih proceni kao neumesne - ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije EAST SIDE kao i bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Linkove ka drugim sajtovima ne objavljujemo. EAST SIDE nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Sigurnosni kod
Osveži

Komentari  

05 # np 24-11-2017 18:57
ovo je jedana u nizu praznih priča
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
JSN Decor template designed by JoomlaShine.com